Wat doet ASML?
ASML maakt machines waarmee computerchips worden gemaakt. Denk aan chips voor auto's, computers of mobiele telefoons, maar ook aan zonnepanelen en medische apparatuur. Als je een apparaat gebruikt met een chip erin, dan is de kans heel groot dat ASML-technologie daar een rol in heeft gespeeld.
ASML startte als dochteronderneming van Philips in Eindhoven op 1 april 1984. Een jaar later verhuisde het bedrijf naar Veldhoven. In de jaren daarna wist ASML de groei door te zetten, waardoor het nu een forse wereldspeler in de chipindustrie is.
Waarom in Veldhoven?
We zijn trots om in Veldhoven gevestigd te zijn. Hier zijn we begonnen, en zijn we uitgegroeid tot een wereldspeler. De vestiging in Veldhoven biedt ASML dan ook vele voordelen.
- Veldhoven maakt onderdeel uit van de Brainport-regio, een samenwerkingsverband tussen bedrijven, kennisinstellingen en gemeenten in Metropoolregio Eindhoven.
- We werken intensief samen met bedrijven in het gebied, wat zorgt voor versnelde innovatie en veel werkgelegenheid.
- ASML heeft een soepele samenwerking met de gemeente, en waardevolle contacten met omwonenden.
We streven ernaar dat iedereen in onze omgeving een positieve impact ervaart van ASML’s aanwezigheid.
ASML is gevestigd op meerdere locaties in Nederland. De grootste locaties zijn in Veldhoven en deze locaties blijven groeien om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar onze chipmachines. De groei heeft impact op de omgeving, met name op het gebied van wonen en verkeer, maar ook de bouwwerkzaamheden zijn merkbaar voor in- en omwonenden van Veldhoven. Wij hechten veel belang aan onze relatie met omwonenden en betrekken onze buurtgenoten daar waar mogelijk in de voorbereidingen van onze plannen.
De snelle groei van ASML heeft ook veel positieve gevolgen voor de regio: werkgelegenheid, economische stimulans en mogelijkheden voor lokale bedrijven om te floreren. Omdat we ons sterk verbonden voelen met de gemeente Veldhoven en de Brainport-regio proberen we op meerdere manieren een maatschappelijke bijdrage te leveren. Dit doen we met financiële steun, maar ook door de inzet van kennis en mankracht. Zo helpt ASML bij de bouw van betaalbare huizen en het technisch onderwijs in de Brainport-regio. Ook steunen we projecten die voorzien in basisbehoeften zoals voedsel, kleding en onderdak. Daarnaast werken we samen met diverse sport-, kunst- en cultuurinstellingen, en ondersteunen we vele lokale initiatieven en evenementen.
ASML streeft ernaar een goede buur te zijn. Om elkaar beter te leren kennen organiseren we verschillende evenementen en bijeenkomsten. Krijg meer informatie en ga in gesprek over ontwikkelprojecten in en rondom de campus tijdens onze participatieavonden. Daarnaast kun je ook op verschillende momenten in het jaar een rondleiding krijgen op de campus of een kijkje nemen op de bouwplaats van lopende projecten. De jaarlijkse ASML Open huis dagen, met allerlei verschillende activiteiten, zijn ook ideaal om ASML beter te leren kennen en met ons in gesprek te gaan.